Direct manufacturing

År
2007

Vision
Idéen er at skabe unikke designs ved brug af 3D-printning. En produktionsmetode, hvor former kan bevæge sig ind og ud af hinanden, og som i dag bruges til alt fra opbygning af knoglestrukturer til reservedele i rumskibe.

Normalt kaldes 3D-printning rapid prototyping, men når emner printes som færdige produkter, er der tale om Direct Manufacturing. Denne produktionsmetode forbindes ofte med små emner til en dyr pris. Udfordringen har derfor været at lave store emner til en billig pris.

Designmetoden
Lampen er bevist udformet således, at den kun kan bygges med 3D-printning. For at gøre produktionen så billig som mulig er der arbejdet med et stabelprincip, der reducerer prisen til en tredjedel.

Designmetoden består i at tilføje script-genererede mønstre på grundvolumener. Ved at variere disse mønstres rytme, skalering og dybde opstår mulighed for at skabe uendeligt mange individuelle design.

Designprocessen kan beskrives som et stamtræ, hvor en række grundvolumener repræsenterer hver deres gren, der hver for sig udvikler sig gennem forskellige mønstre og bearbejdningsvarianter. Lampen er blevet til gennem hundredvis af eksperimenter med formsprog og måder at skabe dybde og lys på.

Stabelprincippet dikterer, at lampeskærmen skal være tynd for at optimere produktionen. Ønsket har været at skabe en lampe med større dybde end blot den ydre skal, derfor imploderer formen og skaber dermed et ekstra lag i lampen.

Det endelige design kan deles i fire dele som stables. Således kan der printes tre gange så mange lamper som i en traditionel produktion.

Om 3D-printning
3D-printning skaber et link fra den virtuelle verden til den fysiske. Det er en additiv proces, hvor produktet bygges op lag for lag. Processen sparer meget tid sammenlignet med traditionelle produktionsformer og kan generere meget præcise former.

Teknologiens udgangspunkt er simpelt. Ud fra den digitale fil skabes der en masse tværsnit, som så printes ud lag for lag (lagene er typisk 0,1 millimeter). Lagene smeltes sammen med laser eller bindes sammen med bindemiddel. Der kan printes i materialer som gips, gummi, metal og plastik.
København, Danmark
2007

info text

X > <