Gotham Light

År
2009

GXN team
Kim Herforth Nielsen, Bo Boje Larsen, Kasper Guldager Jørgensen og Mattias Kræmmergaard Kristensen

Selvforsynende LED Lampe
GXN har designet en gadelampe baseret på den nyeste solcelle og lysteknologi. En lampe der genererer mere strøm end den bruger. Ved hjælp af specialudviklede prismer udnyttes solenergi til effektiv gadebelysning. Syv lamper er netop blevet opstillet ved Bella Center i København i anledning af den forestående klimakonference.

Nu skinner solen også om dagen
Gadelampen er resultatet af et tæt samarbejde mellem 3XN og lysfirmaet Scotia. Formålet var at skabe en skulpturel og CO2-neutral gadebelysning, og det er lykkedes med kombinationen af GXNs lampehoved GOTHAM og Scotias solcellemast. Masten er firkantet med integrerede lodrette solceller, der egner sig særligt godt til at opfange det nordiske lys.

"Designet er inspireret af origamien og de naturlige geometrier, der opstår ved triangulering. Lampehovedet er således bygget op gennem foldninger, der samtidig fungerer optimalt konstruktivt og mindsker vindmodstanden. Det foldede lampehoved skaber sammen med mastens firkantede formsprog et samlet skulpturelt og futuristisk udtryk, der peger fremad og refererer til lampens fremsynede LED teknologi"

De syv gadelamper er opstillet på P5 ved Bella Centrets hovedindgang og bliver naturligvis stående efter Klimakonferencen.

En futuristisk familie
GOTHAM findes i flere varianter med henholdsvis ét og to lampehoveder. GXN arbejder desuden på en række andre lampedesigns, der kan kombineres med solcellemasten. GOTHAM kombinerer den nyeste teknologi med et markant futuristisk udtryk. Udviklingen af LED lamper ligger dermed i naturlig forlængelse af GXNs ambition om at være førende inden for grønt og innovativt design – uden at gå på kompromis med æstetikken.

Om lampehovedet GOTHAM
Lampehovedet anvender LED lyskilder, der har en levetid på op mod 50.000 timer. LED er yderst energieffektivt, men udendørs anvendelse af LED har hidtil været begrænset af, at lyset er meget vanskelligt at styre. I forbindelse med GOTHAM har den italienske producent EWO udviklet et særligt prisme, der monteres foran lyskilden. Prismet retningsbestemmer lyset og sikrer dermed, at intet lys går til spilde.

Design: 3XN A/S
Producent: EWO
Lyskonsulent: Scotia ApS

GOTHAM er designet af Kim Herforth Nielsen, Bo Boje Larsen, Kasper Guldager Jørgensen og Mathias Kræmmergaard Kristensen.

Om solcellemasten SCOTIA SUNMAST
Scotias solcellemast (The Scotia SunMast) integrerer de mest effektive solceller i en enkel, slank form, der kan påmonteres et lampehoved eller anvendes alene til at generere strøm. Masten er designet med en nyudviklet type solceller, der yder særligt godt i vertikal placering og ved lav lysintensitet. Beregninger viser, at en 8 m. høj mast placeret i København kan spare 170 kg. CO2 om året sammenlignet med en konventionel gadelampe.

Design: Scotia ApS
Producent: Riegens A/S
Udvikling af solceller: Q-Cells

Om Bella Center gadebelysning
Klient: Bella Center
Lampehoved design: 3XN A/S
Solar mast ide og koncept: Scotia ApS
Solar mast design: Scotia ApS
Elektroteknik: Grontmij Carl Bro
Installation: Kemp & Lauritzen
Teknisk supervision: Scenetek
København, Danmark
2009

info text

X > <