Horten Facade

År
2008

Tredimensionel facade i glasfiber og travertin 
To års facadeudvikling er i disse dage ved at form på byggepladsen til Hortens nye kontordomicil langs kajen i Tuborg Havn. Et udviklingsforløb med unikke løsninger der ikke er gået på kompromis med de oprindelige energimæssige og arkitektoniske intentioner.

”Bygningen er et godt eksempel på hvordan et miljøvenligt hus kan kombineres med smuk arkitektur” siger Kim Herforth Nielsen, kreativ direktør og stifter af 3XN

Former der sparer på energien
Fra starten var målsætningen at tegne en bygning, der ikke blot levede op til det gældende energikrav, men også satte nye standarder ved at overgå det gældende bygningsreglement.

For at skærme mod overopvarmning har målet været at skabe et hus der er lukket mod syd og åbnet mod nord. Den største energioptimering er derfor opnået gennem bygningens orientering og facadens selvskyggende udformning.

På grund af sit dybde relief virker facaden solafskærmende og giver derved brugerne et behageligt arbejdsklima, samtidig med at udsigten mod vandet bliver indrammet og hvert kontor får sin egen karnap. Den mest intelligente energibesparelse er med andre ord arkitekturen.

Nye materialer
Udover sin unikke udformning er facaden også unik i sin materialesammensætning. For at løse den specielle geometri var det fra starten naturligt at bygge med nye materialer.

Hvis samme facade skulle opføres med traditionelle byggemetoder f.eks. med stålrammer, ville man på grund af den komplekse geometri opnå store forskelle fra element til element. Hvis man derimod byggede facaden i glasfiber, ville man kunne masseproducere facaden med langt mindre tolerancer.

”I vores research fandt vi masser af relevante referencer til færger og vindmøller. Men os bekendt er der ingen andre byggeprojekter med selvbærende og isolerende glasfiberelementer”. Siger Bo Boje Larsen, arkitekt og direktør i 3XN

Produktionsmetoden er med andre ord velkendt i andre sammenhænge, hvilket gør det muligt at regne på og dimensionere. Det nye har været at få det integreret i bygninger.

Det endelige valg blev en facadekonstruktion, der består af to lag glasfiberkomposit med en højisolerende kerne af skum, hvorpå et ydre lag af travertinplader er monteret.

Grundet sandwichkonstruktionens konstruktive egenskaber undgås stålforstærkninger i selve elementet. Facaden er selvbærende og let. Komponentet er limet sammen og mekanisk fastgjort.

Optimeret Design
For at overholde byggeøkonomien har det været nødvendigt at designe en facade med så mange gentagelser som muligt uden at miste bygningens unikke udtryk. For eksempel muliggør de zig-zag formede betondæk en rationel montage, og ved at optimere antallet af støbeforme er lykkedes at opføre den ellers komplekse facadegeometri uden at gå på kompromis med de oprindelige arkitektoniske visioner.

”De to års udviklingsarbejde føles ikke som hårdt arbejde, når resultatet først begynder at tage form. De sværeste udfordringer er jo også de sjoveste. Tværtimod er det den slags erfaringer der beriger en som arkitekt” slutter Olaf Kunert, arkitekt i 3XN.

Teamet
Facaden er udviklet i samarbejde med Pihl, Rambøll og Skandinaviska Glassystem AB. De involverede arkitekter og konstruktører fra 3XN har været: Kim Herforth Nielsen, Bo Boje Larsen, Dorthe Toft Boesen, Jeanette Hansen, Olaf Kunert, Torsten Wang, Jakob Ohm Lauersen, Dag Præstegaard, Gry Kjær, Ida Geisen, Allan Brinch, Robin Vind Christiansen, Mogens Bruun Jepsen, Carsten Olsen, Ida Wonsild og Sune Mogensen.
København, Danmark
2008

info text

X > <