Ronneby C2C masterplan

Bygherre
Ronneby Kommune

Funktion
Masterplan

År
2014

GXN team
Kasper Guldager Jørgensen, Lasse Lind, James Zhang

Samarbejdspartnere
SLA, William McDonough + Partners

Baggrund og vision

GXN, SLA og William McDonough + Partners har udviklet en Cradle-to-Cradle inspireret masterplan for en ny bydel i Ronneby. Forslaget fokuserer på at omdanne det centrale område Kilen, et delvist forladt og forurenet industrielt område, til et menneskeskabt økosystem bestående af vand, natur og sunde bygninger. Strategien for masterplanen bygger på lokale kræfter, men er designet med global udsigt.

I masterplanen foreslås en gradvis udvikling, der vil skille området ud som den første Cradle-to-Cradle inspirererede bydel i Skandinavien, hvilket er i overensstemmelse med kommunens høje ambitioner.

Ronneby blev skabt som en havneby, og har historisk set været kendt for sine traditioner inden for spa og sundhed samt den smukke natur i Brunnen Park. I Masterplanen benyttes Ronnebys historie som et drivende design parameter. Ronnebys er således karakteriseret af sin placering ved vandet, samt en lang historie for iværksætteri inden for både teknologi og fritidsaktiviteter, også tæt forbundet med elementet vand. 

Hydropark Kilen                  

I forslaget til den nye masterplan, Hydropark KILEN, foreslår teamet, at lade naturen rense den forurenede jord på området gennem en naturlig proces, der kaldes Phytoremediering. Derudover ledes Ronneby-floden ind på området for at øge biodiversiteten og for at gøre området mere attraktivt for investorer. I fremtiden skal alle i Kilen have adgang til fldoen. Jord fra udgravningen af de nye kanaler, vil blive udnyttet til at etablere et begrønnet parkeringshus, der også kommer til at stå som et grønt ikon for området.

Med Hydropark KILEN får borgerne i Ronneby et nyt sted med plads til fritidsaktiviteter, mulighed for motion og svømning samt mulighed for at dyrke grøntsager og frugt i væksthuse.

Langs flodbredden i området, vil der blive etableret nye boligområder med lejlighedskomplekser, som en moderne udgave af attraktive ældre huse, der ligger langs floden på den modsatte side. De nye boliger vil være tæt forbundet til Ronneby, stationen og de rekreative kvaliteter, som Ronneby-floden og den lokale natur besidder. 

Udvikling over tid

Som en del af masterplanen indgår en køreplan med målbare trin, der beskriver, hvordan Kilen kan udvikles over tid, og som involverer så mange lokale interessenter som muligt.

I Køreplanen foreslås det, at området modnes og udvikles over en periode på 10 år, men at man allerede med det samme går i gang med up-cycling af den eksisterende røde lade på stedet, som kan benyttes som et genkendeligt vartegn for den nye bydel. Desuden er det første skridt i køreplanen at inddrage de lokale borgere og virksomheder i udviklingen af området, for eksempel at invitere skolebørn til at plante de jord-rensende haver.

Desuden forslår teamet at oprette en park som udstillingsvindue, bestående af teknologipavilloner og udstillingsområde, tæt på stationen. Denne "science park' vil showcase de lokale teknologier og tiltrække besøgende virksomheder og forskere.

For at vise Ronnebys dedikation til en grønnere fremtid, bygges husene med lokale ressourcer på en fleksibel måde. Således imødekommes både miljømæssige spørgsmål vedrørende sunde materialer, samtidig med at der skabes fleksible rammer, så byggeriet kan tilpasses forskellige funktioner, hvorved byggeriet fremtidssikres.

Masterplanen blev udført efter en workshop, hvor GXN’s team var del af en gruppe der i fællesskab udviklede visionerne for Kilen. Masterplanen indgår som grundlag for kommunens videre arbejde med en Cradle to Cradle inspireret bydel.

 

Ronneby, Sverige
2014

info text

X > <