Green School Stockholm

Bygherre
Fortroligt

Funktion
Skole

Areal
Ca. 22,800 m2 + 1,600 m2 væksthus

År
2012

GXN rolle
Arkitekt

GXN team
Kim Herforth Nielsen, Kasper Guldager Jørgensen, Peter Feltendal, Majbritt Lerche Madsen, Laura Wagner, Ulrich Pohl, Morten Norman Lund, Filip Lipinski, Simon McKenzie, Jacob Hilmer, Tore Banke, Christoffer Brøchmann Christensen

Samarbejdspartnere
Entreprenør: Veidekke Entreprenad AB

Et helt liv med bæredygtighed

Green School Stockholm er en ny type skole med en moderne tilgang til en bæredygtig livsstil. Gennem uddannelse i at producere fødevarer lokalt i byen og med den store variation af grønne offentlige rum, bliver Green School et monument for et helt liv med bæredygtighed: fra børnehave til gymnasium, kollegieværelser til ældreboliger.

Bygningen er formet af to sammensmeltede buer. Green School og det tilhørende drivhus muliggør intern og ekstern bevægelse gennem bygningen med grønne planter spirende overalt. Ni niveauer af boliger for studerende og seniorer drejes og forskubbes for at skabe brede private terrasser og maksimale dagslysforhold.

Hængende og vertikale haver

Brede atrier åbner skolen op og skaber rum for spontan læring og vidensdeling. Denne grønne vej gennem skolen munder ud i det store grønne væksthus som et visuelt fikspunkt. Væksthuset omfatter tre aflukkede niveauer til maksimal grøn planteproduktion og forlænges opad ved hjælp af hængende og vertikale haver i sammenhæng med boligerne.

Inde i det offentligt tilgængelige område findes en økologisk butik, som sælger økologiske grøntsager fra drivhuset. Børnehaven er placeret lige ved siden af en birkelund, og her kan børnene lege i deres egen trygge oase.

Grønne promenader udenfor bygningen tillader fodgængere at ’bestige’ bygningen og bevæge sig fra den lavere nordside over gaden til den højere sydside. På den måde bliver bygningen en produktiv forlængelse af den planlagte grønne korridor for området og fungerer samtidig som en indbydende avenue for offentligheden.

Stockholm, Sverige
2012

info text

X > <